Warmteterugwinning uit rioolwater
Laatst bijgewerkt: 05-05-2025
Definitie
Proces waarbij warmte uit afvalwater wordt onttrokken en hergebruikt, vaak voor verwarming of warm tapwater, met behulp van een warmtepomp.
Omschrijving
Warmteterugwinning uit rioolwater, ook wel WTR genoemd, is een methode om energie te besparen door de relatief hoge temperatuur van huishoudelijk afvalwater te benutten. Rioolwater heeft, in vergelijking met de buitentemperatuur, een constantere en hogere temperatuur, vaak rond de 27°C als het een woning verlaat. Door deze warmte te onttrekken, bijvoorbeeld met een warmtewisselaar gekoppeld aan een warmtepomp, kan de temperatuur van het afvalwater aanzienlijk worden verlaagd (bijvoorbeeld naar 2-5°C), terwijl de teruggewonnen energie wordt gebruikt om water tot hogere temperaturen te verwarmen (bijvoorbeeld 55-65°C) voor gebruik in gebouwen.
Toepassing en Principe
Het principe van warmteterugwinning uit rioolwater maakt gebruik van het temperatuurverschil tussen het afvalwater en het benodigde warmteniveau voor verwarming of warm tapwater. Een systeem voor WTR onttrekt de warmte uit het rioolwater, waarna een warmtepomp deze energie 'opwaardeert' naar een bruikbaar temperatuurniveau. De afgekoelde reststroom van het rioolwater wordt vervolgens afgevoerd. Deze techniek kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlagen van het energieverbruik, met name het gasverbruik, in zowel individuele woningen als grotere gebouwen of wijken.
Vergelijkbare termen
Warmteterugwinning |
Warmtewisselaar
Gebruikte bronnen: